15 Şubat 2014 Cumartesi

Dogo Argentino Türü Hakkında

Dogo Argentino Türü

   Dogo Argentino köpek ırkları arasında asilliği kabul edilen 1 numara diyebileceğimiz bir türdür.Bu köpek türü Arjantililerce ulusal kıvanç kaynağı olarak görülmektedir.Futbol ve Tango Arjantililer için neyse Dogo Argentino'da o kadar değerli ve evrenseldir.Dogo tarihi çok yenidir ve pek hakkında bilinen şeyler yoktur.
 
   Irkın bulucusu ve babası sayılan Prof. Dr. Antonio Nores Martines  genetik uzmanı olup ve bi o kadarda iyi bir avcı idi.20. yy. başlarında Arjantin'de av tehlikeli bir iş idi.Çünkü kayalık ve uçsuz bucaksız çalılık alanlar tehlike arz ediyordu.Jaguar,puma ve yaban domuzları av işini daha tehlikeli bir hale getiriyor idi.Dünya'da ki hiçbir köpek türü bu hayvanlarla başa çıkamıyor idi.Antonio Martines'in hayali avcılık için iyi içgüdülere sahip,bir puma ile teke tek başa çıkabilecek,uzun mesafelerde iyi koşabilecek bir köpek türü yaratmaktı.Ama en önemlisi insanlara ve diğer köpeklere karşı agresiflikten uzak bir köpek türü yaratmaktı.
   

  Antonio Mores'in yaratmaya çalıştığı bu hayvan türü dünyadaki hiçbir köpek türünde bir arada bulunmuyordu.İstediğini tam olarak elde edebilmesi için birçok köpeğin özelliklerini biraraya getirmesi lazımdı.Yapacağı işin çok uzun ve zahmetli olacağı ve sonunda da belki hüsranla karşılaşabileceğini bile bile bu yola koyulmuştu.

   Yeni ırk temel olarak Perro de Pelea'yı örnek aldı.(günümüzde soyu tükenmiştir.)Ne kadar safkan köpek türü varsa bunlar arasından yavrularından en asil ve elit olanları seçerek devam etti.

Seçeçeği türün en ince ayrıntısına kadar bakıyordu.

1)Bir puma ve yaban domuzuna yetişmek ve ona saldıracak kadar korkusuz olmak için en iyi tür olsa olsa İrlanda Kurt Tazısı olabilirdi.
2.Elde edilecek köpeğin büyüklük ve kas yapısı  için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu.Fotoğrafı için ise;
 3)Avrupa'daki en popüler koku duyusuna sahip köpek ise av köpeği olan Pointer seçildi.Fotoğrafı;


4)Bulldog'un geniş olan göğsü,sağlam basışı ve gözüpekliği;

5)Boyut olarak pek büyük olmasada Köpek Dünyasında Gladyatör lakabı ile anılan Korkusuz,Gözüpek,Çevik BullTerrier;
6)Kafatası ve iskelet boyutu olarak seçilen hayvan ise Danua;
7)Dünyanın en sağlam çenesine sahip olan köpeklerinden Dogue de Bordeaux yeni türün çene yapısını dahada güçlendirdi.;
8)Arjantin Pampaslarının kolay avlanabilecek rengine sahip köpek ise Prenei Dağ Köpeği;
9)Son olarak ise sağlam psikoloji ve canlılık için Boxer kullanıldı.

Artık sonuç alınmıştı ve yeni köpek türü Argentino Dogo istenilen özelliklere ek olarak dahada güçlü bir duruş sergiliyordu.
İşte Argentino Dogo bu şekilde oluşturuldu ve dünyanın en popüler köpekleri arasına girdi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder