16 Şubat 2014 Pazar

Sivas Kangalı Irkı

Sivas Kangalı Irkı

    Kangal ve Akbaşlar diyede bilinen çoban köpekleri olan köpek türü Asya Köpek türlerindendir.Oğuz Türklerinin göçleri sırasında Anadolu'ya getirilmişlerdir.
   
   Vücut yapısı ile aslanı andıran Kangallar kafa kısmı büyük,alnı yüksektir.Çenesi güçlü ve dişleri iri denilecek türdendir.Göğsü en kuvvetli yeridir ve düşmana karşı ilk olarak göğsünü kullanır.

   Çobanların en iyi dostu denilebilecek Kangallar aşırı bir sahiplenme ve başıbuyrukluk gösterirler.Çobandan genelde bağımsız hareket ederler.Kurtlardan korkmazlar ve kovaladıkları zaman sürüyü başıboş bırakabilirler ama evlerini kesinlikle unutmazlar 2 3 gün sonra yuvasına geri dönen Kangallar biliniyor.
 
    Kangal köpekleri sahibine bağlı şefkatli ve sadakatli düşmana karşı ise bir nevi ölüm makinası sayılabilirler.Merhamet duygusu gelişmiş bir hayvandır.

 Bazı gıdalar kangalları olumsuz etkileyebilir. Örnekleri için ise;

Çok yağlı yiyecekler : Yağlı et ve et suları , tavuk derisi, yağlı salça v.b.. Sert ve kılçıklı yiyecekler : Tavuk kemiği, pirzola kemiği, kılçıklı balık, sucuk parçaları, sert ekmek kabukları v.b.. Tatlı yiyecekler : Çikolata, pasta, baklava ve diğer tatlılar. Baklagiller : Kuru fasulye, nohut v.b. Diğer : Patates, ıspanak, patlıcan, domates, çilek, bulgur pilavı, sulandırılmamış süt ve sıcak, soğuk, salçalı ve baharatlı yiyecekler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder